Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Εκδρομή των κατηχητικών στο Οχυρό Ρούπελ και στη Γουμένισσα


   Το Σάββατο 3 του μηνός Ιανουαρίου 2015 τα κατηχητικά σχολεία πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη ημερήσια εξόρμηση σε μεθοριακό φυλάκιο της Πατρίδος μας, για να ψάλλουμε τα κάλαντα, να ευχηθούμε καλή χρονιά και να κόψουμε την Αγιοβασιλόπιτα με τα στρατευμένα νιάτα. Με την ευχή και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιγνατίου, επιλέξαμε για φέτος να επισκεφτούμε  το ηρωικό οχυρό Ρούπελ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

   Νωρίς το πρωί του Σαββάτου εβδομήντα περίπου παιδιά του μέσου και ανώτερου κατηχητικού, συνοδευόμενα από τον εφημέριο της ενορίας μας πατέρα Δημήτριο, τους κατηχητές και τους γονείς των μικρότερων κατηχητόπουλων, αναχωρήσαμε για το οχυρό Ρούπελ, δίπλα στο Σιδηρόκαστρο και ανάμεσα από τα όρη Άγκιστρο και Μπέλες. 

   Εκεί μας υποδέχτηκαν ο αξιωματικός του φυλακίου και οι οπλίτες, οι οποίοι αφού μας ευχαρίστησαν για τον κόπο μας να βρεθούμε και να τους ευχηθούμε σε ένα τόσο μακρινό μέρος, μας ξενάγησαν στα υπόγεια τούνελ του οχυρού και αναφέρθηκαν στην ιστορία του, η οποία διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά την αντίσταση των Ελλήνων στη Γερμανική επίθεση του πρωινού της 6ης Απριλίου του 1941. Στη συνέχεια, τα παιδιά κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο του οχυρού και παρέδωσαν την Ελληνική σημαία στον Αξιωματικό του φυλακίου ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο. 

   Λίγο πριν την αναχώρηση, οι πατέρες της συντροφιάς μας, π. Δημήτριος και π. Βασίλειος, ευλόγησαν την Αγιοβασιλόπιτα που φέραμε μαζί, προσφορά της ενορίας στους ακρίτες της Πατρίδος μας.  Μαζί με τις ευχές και αφού τραγουδήσαμε τα κάλαντα, προσφέραμε στους στρατιώτες κεράσματα, γλυκίσματα και αναμνηστικά δώρα.

  Στη συνέχεια η παρέα μας αναχώρησε για το Πολύκαστρο στο νομό Κιλκίς της Κεντρικής Μακεδονίας όπου γευματίσαμε και περάσαμε ευχάριστα το μεσημέρι μας. 
   Το απόγευμα αναχωρήσαμε για την γραφική και πανέμορφη πόλη της Γουμένισσας. Εκεί βρεθήκαμε στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Γουμένισσας, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και υπήρξε το εκκλησιαστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής για αιώνες. Παράλληλα, η Μονή αποτέλεσε την αφορμή να δημιουργηθεί η ομώνυμη πόλη γύρω από το ιστορικό αυτό μοναστήρι. Αφού παρακολουθήσαμε τον εσπερινό στο καθολικό και προσκυνήσαμε την Ιερά και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, δεχτήκαμε το καλωσόρισμα του Ηγουμένου πατρός Αγαθαγγέλου ο οποίος και αναφέρθηκε στην ιστορία της Μονής και του τόπου.

   Στον ίδιο χώρο που συστεγάζεται το Επισκοπείο και τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, είχαμε την ιδιαίτερη χαρά και ευλογία να επισκεφτούμε και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Δημήτριο. Η ξεχωριστή φιλοξενία του σεβαστού Ιεράρχη, αποδείχτηκε και ιδιαίτερα εποικοδομητική για τους νέους μας, ο οποίος μας αφιέρωσε πολύ χρόνο και χάρισε με τον λόγο και το χαμόγελο του ένα αξέχαστο απόγευμα κατήχησης στη συντροφιά μας.

   Η επιστροφή στην πόλη μας αργά το βράδυ του Σαββάτου, βρήκε τον καθένα μας ξεχωριστά, μικρό και μεγάλο, πλημμυρισμένο από ευχάριστες και δυνατές αναμνήσεις. Αναμνήσεις αγάπης για την Πατρίδα και τα ιδανικά της, καθώς επίσης και για τον πλούτο της Ελληνορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης μας. 

Οι κατηχητές του Ιερού Ναού










      








                                                                          
    






3 σχόλια: