Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Εκδήλωση των Κατηχητικών της Μητροπόλεως, για τα 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους

  
"Αιώνια τα ντουφέκια τους βροντούν
στους κάμπους, στο βουνό, σε κάθε ράχη
κι εμπρός από τα μάτια μας περνούν,
αγέρωχοι οι Μακεδονομάχοι".

 Με βαθιά συγκίνηση και μεγάλη περηφάνια, τα κατηχητικά σχολεία όλων των ενοριών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, παρουσίασαν την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης.Η επετειακή εορτή των νέων της Μητροπόλεως μας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, σε μια κατάμεστη αίθουσα, με τον κόσμο να επιβραβεύει και να χειροκροτεί με το παραπάνω την προσπάθεια των παιδιών καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
 Τα γεμάτα ζωντάνια κατηχητόπουλα της Μητροπόλεως μας, λέγοντας τραγούδια και ποιήματα για τη Μακεδονία μας και ενσαρκώνοντας ρόλους μεγάλων αγωνιστών, όπως του Δεσπότη της Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη, του Αθάνατου Παύλου Μελά, του Μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα και πολλών άλλων, ξετύλιξαν σκηνές της ιστορίας μας από την ένδοξη Μακεδονική γη, την από άκρου εις άκρο γενέτειρα μεγάλων Αγίων και ενδόξων ηρώων της Πατρίδας μας, όπου και βροντοφώναξαν την δίχως αμφισβήτηση Ελληνικότητα της!
   Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και η σύνταξη του Πρωτοκόλλου παράδοσης της πόλης, ήταν και η συμμετοχή των νέων του Ιερού μας Ναού, οι οποίοι μέσα από ένα σύντομο θεατρικό, αναπαρέστησαν την ελεύθερη Μακεδονία να αφηγείται τις στιγμές που προηγήθηκαν από την απελευθέρωση, στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου 1912, με τους Έλληνες αξιωματικούς (Ταγματάρχη Βίκτωρ Δούσμανη και Υπολοχαγό Ιωάννη Μετάξα) και τους Τούρκους αντίστοιχα (Χασάν Ταξίν Πάσα και Κενάν Μπέη), να συντάσσουν το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης.Λίγο μετά, ακολούθησαν και οι Βούλγαροι, απαιτώντας και αυτοί με την σειρά τους, την παράδοση της πόλης.Ήταν όμως αργά, εισπράττοντας την αρνητική απάντηση του Τούρκου Διοικητή, Ταξίν Πασά.  
 Μεγάλη και η συγκίνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.κ. Ιγνατίου, ο οποίος ευχαρίστησε τα παιδιά και τους κατηχητές τους, όπου και ενθάρρυνε με τον λόγο του τον κόπο όλων των συμμετεχόντων, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και την υπεύθυνη της όλης εορτής κ. Μαρία Παπακαλούση κατηχήτρια και παιδαγωγό, για την εξαίρετη και άκρως επιτυχημένη εκδήλωση.Τα λόγια του Ίωνος Δραγούμη με τα οποία ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την σύντομη ομιλία του... "Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει", ήταν η επιβράβευση και παρότρυνση του Μητροπολίτου μας στα νέα παιδιά, να αγαπάνε την Πατρίδα και να μη ξεχνάνε την ιστορία μας, ώστε να μην αμφισβητηθούν ποτέ, τα Ελληνικά και Άγια χώματα μας!
   Η επετειακή εκδήλωση έκλεισε με Μακεδονικούς χορούς που παρουσίασε το χορευτικό του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς μας Μητροπόλεως.
Οι κατηχητές του Ιερού Ναού























      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου