Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

    Πρόγραμμα Κατηχητικών Τμημάτων 
  
 Τα μαθήματα των κατηχητικών σχολείων πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή σε τρεις αίθουσες, που παρέχει η Εκκλησία μας. Αναλυτικά το πρόγραμμα των μαθημάτων και οι χώροι, που πραγματοποιούνται, έχει ως εξής:

Σάββατο
17.00  Τμήμα Γυμνασίου 
           (στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας)
18.00  Τμήμα "Νεανικών Διαλόγων"  
           (στο ενοριακό μας "Αρχονταρίκι")
19.00  Ακολουθία Μικρού Αποδείπνου
           (στο Παρεκκλήσιο του
             Αγίου Σπυρίδωνος)
19.30  Τμήμα ανδρών   
           (στο ενοριακό μας "Αρχονταρίκι") 
 με μελέτη της Αγίας Γραφής και 
         συζήτηση πάνω σε επίκαιρα θέματα.
Κυριακή: 
10.30   Πρωινό κέρασμα στα παιδιά. 
        (στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας)
11.00  Τμήμα Α', Β', Γ' Δημοτικού 
   με     (στην αίθουσα των ενοριακών 
12.15    συνεδριάσεων).
           Τμήμα Δ', Ε', Στ', Δημοτικού 
         (στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας)

  
   (Κάθε κατηχητικό τμήμα στελεχώνεται συνήθως από τρία υπεύθυνα πρόσωπα: έναν θεολόγο και δύο άλλα πρόσωπα, που αξιοποιούν τον ζήλο και την ειδικότητά τους με βάση το αντικείμενο ενασχόλησής τους, ούτως ώστε να προάγεται συνεχώς το κατηχητικό έργο.)

Λίγα λόγια για το Κατηχητικό και Ιεραποστολικό έργο της Ενορίας μας...

  Το κατηχητικό έργο, που επιτελείται, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πτυχές της ενοριακής μας ζωής, δίνοντας βαρύτατη σημασία στον θεσμό των κατηχητικών σχολείων όχι μόνο διότι είναι αρχαιότατος θεσμός και παράδοση της Εκκλησίας μας αλλά και διότι με θεολογικές προϋποθέσεις και αγιοπνευματικές κατευθύνσεις, αποτελεί ίσως την μοναδική, αν όχι και την τελευταία, δυνατότητα της Εκκλησίας μας να γαλουχήσει ψυχές με τα νάματα της Πίστεως και της Πατρίδας μας.


    Σε μία εποχή, που τα πάντα και οι πάντες αμφισβητούνται, οι θεσμοί αμαυρώνονται και λοιδορούνται επειδή κυρίως στελεχώνονται από ανεπαρκείς ή και αναξίους θεσμικούς φορείς, το άγχος, η απιστία και η απελπισία κυριαρχούν στην ψυχή του κάθε ανθρώπου, τότε και μόνο τότε ο άνθρωπος ανακουφίζεται και μεταμορφώνεται, όταν στρέψει τον καθρέφτη της ψυχής του προς τον αληθινό ‘’Ήλιο της Δικαιοσύνης’’, τον Σωτήρα Χριστό. Να, λοιπόν, γιατί ο ρόλος και ο σκοπός των κατηχητικών σχολείων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ζωή του Χριστιανού και της κοινωνίας μας γενικότερα.
  Γι’ αυτό, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ιδρύσεώς της, η ενορία φρόντισε να δημιουργήσει τμήματα κατηχητικών σχολείων ώστε να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ηλικίες κυρίως νέων ανθρώπων.

(Από τις πρώτες νεανικές συντροφιές της ενορίας στις διπλανές φωτογραφίες)

  

 
Στα τέλη του 1990 δημιουργείται από τον στρατιωτικό Ιερέα της Α’ Στρατιάς Λάρισας, Πρωτοπρεσβύτερο π. Παντελεήμονα Χανόγλου, το κατηχητικό τμήμα των ‘’Νεανικών Διαλόγων’’ στα πρότυπα του αντίστοιχου τμήματος της Θεσσαλονίκης. Σκοπός των ‘’Νεανικών Διαλόγων’’ ήταν και είναι να συσπειρώνει τους μαθητές Λυκείου, φοιτητές και αποφοίτους κάτω από την σκέπη της Αγίας μας Εκκλησίας, φυσικά μέσα στα πλαίσια της Ενορίας μας, να δραστηριοποιείται και να προσφέρει πνευματικές ευκαιρίες, που τόσο έχουν ανάγκη οι νέοι σήμερα. Η δράση του εν λόγω Ιερέως και του κατηχητικού αυτού τμήματος έθεσαν τις βάσεις για την έως σήμερα πορεία των κατηχητικών σχολείων της Ενορίας μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία άτυπη αλλά ουσιαστική παράδοση σε δημιουργικές δραστηριότητες και καθιερωμένες εκδηλώσεις. Νεανικές εξορμήσεις, επίκαιρες ομιλίες, ενοριακές εκθέσεις, συναντήσεις νέων και άλλα πολλά συνεχίζουν έως σήμερα και εμπλουτίζονται προς δόξαν Θεού.

                                            Οι πρώτες συναντήσεις με τον π. Παντελεήμονα
    Τα νέα παιδιά, που απαρτίζουν τα κατηχητικά σχολεία, είναι όχι μόνο το μέλλον της Εκκλησίας μας αλλά συγχρόνως αποτελούν μία, Θεού θέλοντος, αστείρευτη δεξαμενή από την οποία η Εκκλησία αντλεί τα αυριανά της στελέχη. Νέοι και νέες των κατηχητικών σχολείων θα στελεχώσουν τις ομάδες των κατηχητών, τον χορό των αναγνωστών και ιεροψαλτών του αναλογίου, την τάξη των ιεροπαίδων, των θεολόγων και ιεροκηρύκων του θείου λόγου στις συνάξεις, αλλά και των μελλοντικών κληρικών και μοναχών. Με την Χάρη του Θεού η Ενορία μας έχει την τιμή να προσφέρει συνεχώς στελέχη στις τάξεις της Εκκλησίας μας: Ιερείς, πρεσβυτέρες, μοναχούς και μοναχές, ιεροψάλτες και αναγνώστες, θεολόγους, ιεροσπουδαστές, κατηχητές και κατηχήτριες και άλλους πολλούς που προσφέρουν την ελάχιστη αλλά θεάρεστη διακονία τους μέσα στον χώρο της ενορίας μας. 

Το μάθημα της Κυριακής στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας
Βραδινό κέρασμα στα παιδιά του Μέσου Κατηχητικού
Τα μικρότερα παιδιά του Κατώτερου Κατηχητικού στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ναού
                                      Κοπή Βασιλόπιτας με τον π. Αχίλλιο, Πρωτοσύγκελο
                                       της Ιεράς μας Μητροπόλεως τον Ιανουάριο του 2002
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου