Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η λιτάνευση των ιερών εικόνων την Κυριακή της Ορθοδοξίας

  Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεως μας κατά της εικονομαχίας. Κατά των αιρετικών και όλων των αιρέσεων που με μανία στράφηκαν εναντίον των ιερών εικόνων και λειψάνων των αγίων της Εκκλησίας μας.
   Η απαγόρευση της προσκυνήσεως των εικόνων κατά τον 8ο αιώνα μ.Χ. γρήγορα μετατράπηκε σε άγριο και σκληρό διωγμό προς κάθε Χριστιανό και κάθε εικονόφιλο. Ήταν μια μακρά περίοδος διαμάχης μεταξύ εικονόφιλων και εικονομάχων. Τα χρόνια αυτά, πιστοί χριστιανοί επαναστάτησαν και έδωσαν τη ζωή τους υπέρ των αγίων και ιερών εικόνων, πολλαπλασιάζοντας το μαρτυρολόγιο της Αγίας μας Εκκλησίας, ενώ πολύ αργότερα και μετά από έναν και περισσότερο αιώνα, η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα ήταν αυτή που επανέφερε και πάλι την προσκύνηση τους και καθιέρωσε την εορτή της Ορθοδοξίας στην Βασιλεύουσα, το 843 μ.Χ.
  Σύμφωνα με τους πατέρες της Εκκλησίας μας, η προσκύνηση των εικόνων δεν είναι λατρευτική. Δεν αφορά δηλαδή τη λατρεία προς την ύλη -την εικόνα-, αλλά αποτελεί σεβασμό και τιμή προς το πρόσωπο το οποίο απεικονίζεται.

   Σήμερα και κατά την ημέρα αυτήν, την Α' Κυριακή των Νηστειών, καθιερώθηκε να τελείται και να πανηγυρίζεται σε κάθε Χριστιανικό σπίτι και σε κάθε Ορθόδοξη ενορία η ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων και η λιτάνευση τους, ψέλνοντας... "Την άχραντον εικόνα Σου προσκυνούμε, Αγαθέ..." να τελείται και να πανηγυρίζεται η εορτή και ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας μας.

   Η λιτάνευση των ιερών εικόνων την ημέρα αυτή, τελέσθηκε ως είθισται και στην ενορία μας, με την συμμετοχή και συμπροσευχή όλων των ενοριτών, ενώ ο πιστός λαός τίμησε για μία ακόμη φορά το πρόσωπο της Παναγιάς μας σηκώνοντας στους ώμους του την θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Εσφαγμένης, άγρυπνης φρουρού και προστάτιδας όλων των ενοριτών και όλων των Λαρισαίων.  


«Τίς Θεὸς μέ­γας ὡς ὁ Θεὸς ἡμῶν; σὺ εἶ ὁ Θεὸς ὁ ποιῶν θαυμάσια μόνος» 
(Ψαλμ. 76,14-15)





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου