Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ιστορικό - Ανέγερση Ιερού Ναού


Ο Ιερός Ναός των Αγίων και Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Λαρίσης, βρίσκετε στη συνοικία Νεάπολη (Λάρισας) και χρονολογείται περίπου στα μέσα της δεκαετίας του '70 όπου και ξεκίνησε η θεμελίωση του.

 Αρχικά, ο υπόγειος χώρος του (όπου σήμερα βρίσκεται το παρεκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνος και το ενοριακό αρχονταρίκι) χρησιμοποιείτο για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες των πιστών.  


 Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ολοκληρώθηκε η ανέγερση, ενώ οι πιστοί συνέχισαν να συνδράμουν, ώστε να καλυφθεί ο Ναός με τον απαραίτητο λειτουργικό εξοπλισμό.Τον Οκτώβριο του 1986 συν τω Αγίω Θεώ, τελέστηκαν τα εγκαίνια από τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης κ. κ. Σεραφείμ με την συμμετοχή πλήθους ιερέων και πιστών.





     
  Κατά τα τέλη του 1990 ξεκίνησε το έργο της κατασκευής του καμπαναριού της εκκλησίας και ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 1993. Έκτοτε, μετά την ολοκλήρωση του έργου, στον υπόγειο χώρο του στεγάζεται το κέντρο νεότητας (αίθουσα εκδηλώσεων, χώροι διδασκαλίας κατηχητικών σχολείων κλπ) ενώ στο ισόγειο τα γραφεία του Ι. Ναού.




Έργο του Λαρισαίου αγιογράφου Ευάγγελου Καραβασίλη
  Με την πάροδο των χρόνων και συγκεκριμένα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε η αγιογράφηση, η οποία και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το 1989 αγιογραφήθηκε η κόγχη του Ιερού Βήματος (Πλατυτέρα), ενώ μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο κυρίως Ναός (με τον τρούλλο) μέχρι τον νάρθηκα. Αξίζει να αναφερθεί η ξεχωριστή θεματολογία του Παντοκράτορος, μια παράσταση σπάνια στον ελλαδικό χώρο, εμπνευσμένη από την αντίστοιχη του Ι. Ναού Αγίας Κυριακής Σόφιας στη Βουλγαρία.
                             
                                                                                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου