Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Α΄ Σύναξη Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ενορίας

 Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και καθιερώθηκε η σύναξη των Ιεροπαίδων και Αναγνωστών της Ενορίας μας, με πρωτοβουλία των μεγαλύτερων σε ηλικία, επ' ευκαιρία και της επισήμου αφιερώσεως της ημέρας αυτής εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος στις ιερατικές κλήσεις.  
   Από πολύ νωρίς οι ιερόπαιδες και αναγνώστες προσήλθαν στον Ναό και κατέκλυσαν το Ιερό Βήμα, προκειμένου να συμμετάσχουν και να διακονήσουν στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία, καθώς και στην τελετή της προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού.
   Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε κέρασμα σε όλα τα παιδιά στο Κέντρο Νεότητας της Ενορίας, στην διάρκεια του οποίου, τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και να συζητήσουν θέματα απτόμενα της διακονίας τους στο Ιερό.
   Η σύναξη ολοκληρώθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας με εξόρμηση στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσόνος, στην  οποία συμμετείχε αντιπροσωπευτικό τμήμα του συνόλου των ιεροπαίδων, καθώς λόγο των εξωσχολικών δραστηριοτήτων και υποχρεώσεων, δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα παιδιά.
   Στην Ιερά Μονή, τα παιδιά της Ενορίας, έτυχαν της θερμής υποδοχής και της αβραμιαίας φιλοξενίας της αδελφότητας, με προεξάρχοντα τον Άγιο Καθηγούμενο - γέροντα Νικάνορα, ο οποίος μετά το πέρας του Κατανυκτικού Εσπερινού και κατά τη διάρκεια του κεράσματος στο αρχονταρίκι της Μονής, απηύθηνε θερμά λόγια και νουθεσίες στους Ιερόπαιδες, τονίζοντας την μεγάλη τιμή και ευλογία, αλλά και τις αυξημένες ευθύνες, που συνεπάγεται η είσοδος και η διακονία ενός παιδιού στο Άγιο Βήμα του Ναού.Στα πλαίσια της πολύ ωραίας αυτής συζήτησης με τον γέροντα Νικάνορα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες τους σχετικά με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των άλλων Ιερών Μυστηρίων και Ακολουθιών καθώς και με την εκ μέρους τους συνδρομή στα τελούμενα από τον Ιερέα.
   Μετά το κέρασμα και την συζήτηση, οι ιερόπαιδες βρέθηκαν και πάλι στο καθολικό της Ιεράς Μονής όπου ο γέροντας με μια σύντομη κατήχηση ανέπτυξε το θέμα της αγιογράφησης ενός Ναού παρουσιάζοντας τις ιστορικές αγιογραφίες του χώρου. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν από τον πατέρα Βασίλειο στην κειμηλιοθήκη του Μοναστηριου και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα εντός αυτής φυλασσόμενα ιερά σκεύη, άμφια και βιβλία, τις Ιερές Εικόνες καθώς και άλλα λειτουργικά και μη  αντικείμενα.
   Λίγο πριν την αναχώρηση από την Ιερά Μονή ο γέροντας και οι πατέρες μοίρασαν σε όλους ευλογίες για τα σπίτια τους και τα παιδιά, ως ελάχιστο αντίδωρο για την φιλοξενία, έψαλλαν στους πατέρες το απολυτίκιο της Παναγίας της Εσφαγμένης.
   Τόσο η σύναξη των ιεροπαίδων όσο και η στα πλαίσια αυτής επίσκεψη στο Μοναστήρι του Σπαρμού, ήταν πραγματική ευλογία για τους συμμετέχοντες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το κέρασμα και η εκδρομή των παιδιών έγιναν μερίμνη της Αγίας Ταβιθά της Ενορίας μας. 

















      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου