Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Το Λυτρωτικό Μυστήριο της Ενορίας


Του πρωτοπρεσβυτέρου Γερασίμου Ζαμπέλη
(από την επετειακή έκδοση των 30 χρόνων της Ενορίας)  

  Στην προσπάθειά μας να χαράξουμε ελάχιστες λέξεις-ψηφίδες διαμορφώνοντες το υπέροχο ψηφιδωτό ζωής, που ονομάζουμε ενορία, θα αρκεστούμε σύντομα σε απλές καρδιακές σκέψεις. Θεωρούμε πως με τον τρόπο αυτόν μπορούμε ακριβοδίκαια και αντικειμενικά να μιλήσουμε για το ‘’γλυκό μυστήριο της ενορίας’’.
  Μέσα σε μία ζωντανή και δημιουργική πνευματικά και ποιμαντικά ζώσα και δρώσα, ενορία εκφράζεται και λειτουργεί το ένθεο και λυτρωτικό μυστήριο της Θεανθρώπινης κοινωνίας. Τότε ακριβώς η ενορία αυτή αποτελεί το σωτήρια ανυψωτικό και αναστάσιμα ελευθερογόνο γεγονός της καθαρής κοινωνίας του Θεού και των ανθρώπων. Γίνεται, είναι η Εκκλησία σε μικρή και δυναμική κατάσταση.
  Αποτελεί το ευλογημένο κύτταρο ζωής διά του οποίου ο άνθρωπος και τ’ ανθρώπινα πραγματοποιούν και ολοκληρώνουν το βαθυκάρδιο όραμά τους, που είναι η ιερή και διαρκής ανησυχία να φθάσουν στα ζωηφόρα χέρια του Θεού.
  Η κάθε ενορία, που σταθερά κινείται και υπάρχει κάτω από την θερμουργό πνοή της υπακοής στον επίσκοπο και κατευθύνεται διασωστικά από τον εφημέριο είναι το ‘’εργαστήριο’’ της αλήθειας και το παιδευτήριο ‘’των φώτων και του Ευαγγελίου’’. Αποτελεί την εγγύηση και την θαυμαστή συνέχεια της ενότητας του ανθρωπίνου σώματός της. Είναι η διδακτική αποκάλυψη της έμπονης και διαρκούς αγωνίας του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Χριστού ‘’υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας’’.
  Σίγουρα η ενορία δεν μπορεί να είναι το συγκεκριμένο των ανθρώπων, που μπορούν μεν να διαθέτουν όραμα και προοπτική αληθινής εν Χριστώ ζωής. Να διαθέτουν αγωνία κάποιων καθημερινών ξεπερασμάτων, παραμένει όμως ο καθένας εγκλωβισμένος στο δικό του ‘’καβούκι’’ αγωνίας. Υπάρχει κινούμενος κάτω από τον επικίνδυνα παχυντικό ίσκιο του ατομισμού του και αρνείται υπερβάσεις αναστάσιμης διδαχής που οδηγούν προς το παιδευτικό λιμάνι του ‘’εμείς’’. Η ενορία είναι η ασφαλής άγκυρα της ελπίδας. Το ζωηφόρο κανάλι της ενότητας. Η ζεστή και στοργική αγκαλιά του Θεανθρώπου, που περπατάει με τα πόδια των Αγίων Του προστατεύοντας, διασώζοντας και αναπτύσσοντας την κοινότητα και την κοινωνία των ανθρώπων-μελών της. Έτσι αποκτούν την ευλογημένη και χαριτόβρυτη εκείνη ιερή ανησυχία της μυστικής και μυστηριακής ανάβασης ‘’προς τα άνω, προς τον Θεόν’’. Ανάβαση δημιουργικού αγώνα και διασωστικής ελευθερίας.
  Η ενορία σήμερα, εποχή ‘’των τελείων μέσων και των συγκεχυμένων σκοπών’’, είναι και παραμένει η ασίγαστη βρυσομάννα αίματος και Πνεύματος στον μοναδικό και σωτήριο χώρο της οποίας ο άνθρωπος να εργάζεται πνευματικά. Βιώνει μυστηριακά την μέγιστη προσφορά της Θεανθρώπινης θυσίας και ζει το ιερό παιδευτικό μυστήριο της εν Κυρίω μεταμόρφωσής του. Εδώ, σ’ αυτό τον Σταυραναστάσιμο χώρο, γνωρίζει την αληθινή συναδέλφωση και την κοινωνία της εν Χριστώ ελπίδας. Κατανοεί έτσι και αποδέχεται τον αποκαλυπτικό λόγο, πως στην ζωή ‘’ο άνθρωπος εργάζεται και ο Θεός ιδρώνει’’. Σε μία τέτοιας δυναμικής ενορία η κοινωνία της ιερής αυτής κοινότητας στηρίζεται στις ακλόνητες και σταθερές αξιολογικές βάσεις και αναστάσιμες προοπτικές της Ορθόδοξης Πνευματικότητας.
  Για την ποιμαντική δράση της ενορίας, που αποτελεί έκφραση και αποκάλυψη του θυσιαστικού μυστηρίου της Εκκλησίας, απαιτείται εφημέριος-λειτουργός με αθόλωτο πνεύμα Χριστού. Πολυσήμαντη ποιμαντική ευθύνη. Σώζουσα θυσιαστική αγάπη ‘’δίχως όπου και όρια’’. Αποδοχή, χωρίς προϋποθέσεις του ‘’άλλου’’. Απόρριψη του ‘’εγώ’’. Συνταύτιση με την πλουτοφόρο δωρεά του ‘’εμείς’’ και ταπεινό φρόνημα πολυμορφικής προσφοράς. Όπως ακριβώς διακονεί, προσφέρει και προσφέρεται, στην ενορία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου ο ευκλεής αδελφός π. Δημήτριος Καρανίκας.
  Η ενορία του αποτελεί πρότυπο παράδειγμα ζωντανής ενορίας. Εκφραστικό παράδειγμα ζωντανής ενορίας και αποκαλυπτικό στοιχείο μιας κατά Χριστόν κοινωνίας. Πολύπλευρο, πολυσήμαντο και παιδευτικά αναστάσιμο το έργο της στην σημερινή κοινωνία της αφθονίας των αναγκών και της υπεροχής του ατομισμού. Είναι σε όλους μας ισχυρά εκφραστικό παράδειγμα ιερής διδαχής. 

Ο π. Γεράσιμος ομιλών σε εκδήλωση των κατηχητικών σχολείων

 για την 28η Οκτωβρίου στο Ενοριακό Κέντρο Νεότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου