Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Σπυρίδωνος


  To παρεκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνος βρίσκεται στον υπόγειο χώρο του Ναού. Ουσιαστικά είναι ο χώρος ο  οποίος τα πρώτα χρόνια λειτουργούσε ως Ενοριακός Ναός μέχρι να ολοκληρωθεί το χτίσιμο του κυρίως Ναού.
   Το 1986 χωρίστηκε με τοιχία σε τρία μέρη:
-το ανατολικό μέρος, που περιλαμβάνει και το Ιερό Βήμα μετατράπηκε σε παρεκκλήσιο και αποδόθηκε στην τιμή του Αγίου Σπυρίδωνος,
- το κεντρικό μέρος, το οποίο την πρώτη περίπου δεκαετία φιλοξένησε όλες τις ενοριακές δραστηριότητες, πολλές από τις οποίες συνεχίζουν να γίνονται μέχρι σήμερα στο ίδιο χώρο και
- το δυτικό μέρος , το οποίο μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος. 

  Σήμερα στο παρεκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνος τελούνται οι εξής ακολουθίες:
- Καθ ‘ όλη την διάρκεια της κατηχητικής περιόδου κάθε Σάββατο εσπέρας η Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου από τον χορό των Αναγνωστών και των λοιπών νέων και νεανίδων, στο οποίο συμμετέχουν οι νέοι των κατηχητικών συναντήσεων της ενορίας μας, ενώ επίσης ψάλλεται και ο Αναστάσιμος Κανόνας της Κυριακής που ξημερώνει.
-Εκτός από τις πανηγυρικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου, το παρεκκλήσιο χρησιμοποιείται επίσης για να καλύψει κάθε λειτουργική και ιεροτελεστική ανάγκη που παρουσιάζεται σε χρονικές περιόδους, κατά τις οποίες ο κυρίως Ναός αδυνατεί να λειτουργήσει εξαιτίας εργασιών και άλλων αναγκών, που παρουσιάζονται (π.χ. αγιογράφηση κ.α.).     

Ιερά Πανήγυρις Αγίου Σπυρίδωνος
  Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα τελείται κάθε χρόνο η πανήγυρις στο παρεκκλήσιό μας προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνος. Είναι, αν και μικρό,  το χειμερινό πανηγύρι της Ενορίας μας.
 Το εσπέρας της 11ης Δεκεμβρίου, παραμονές της εορτής του Αγίου, τελείται πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και Θείον κήρυγμα με την συμμετοχή πλήθους κλήρου και λαού. Τα τελευταία χρόνια, ο Σύλλογος Κερκυραίων της πόλεώς μας συνηθίζει να τιμά τον Άγιο και πολιούχο της Κέρκυρας, συμμετέχοντας ευλαβικά στις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις μας και προσφέροντας παραδοσιακά εδέσματα σε όλους τους προσκυνητές.
 Την επομένη το πρωί, 12 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής τελείται πανηγυρικά η Θεία Λειτουργία στον κυρίως Ναό με αρτοκλασία, Θείον κήρυγμα και Ύψωμα προς τιμήν του Αγίου με την συμμετοχή πλήθους πιστών.
   Το εσπέρας της 11ης Δεκεμβρίου, ψάλλεται μαζί με την ακολουθία του Εσπερινού και ο Παρακλητικός Κανόνας προς τον Άγιο Σπυρίδωνα.

Πανηγυρικός Εσπερινός στο παρεκκλήσιο…






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου