Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Κυριακή Γ' των νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως

   Την τρίτη Κυριακή των νηστειών, στο μέσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας προβάλλει και υψώνει τον Τίμιο Σταυρό, ώστε με την ενατένιση και προσκύνηση Του, οι ευσεβείς Χριστιανοί να λάβουν κουράγιο και δύναμη για τη συνέχιση του δύσκολου και ανηφορικού δρόμου της νηστείας.
   Ο Σταυρός, αιώνιο σύμβολο της θυσίας του Κυρίου, υπενθυμίζει σε όλους μας, με τον πλέον σαφή και αδιάψευστο τρόπο,ότι μόνο μέσα από την σταύρωση και την νέκρωση των παθών, μπορούμε, με την χάρη του Θεού να φτάσουμε στην πολυπόθητη ανάσταση και την θέωση.
    Η Ενορία μας τίμησε με λαμπρότητα την σπουδαία αυτή Εορτή, με την τέλεση Όρθρου και πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, κατά την διάρκεια των οποίων είχε τοποθετηθεί προς προσκύνηση ο Τίμιος Σταυρός, στο μέσον του Ιερού Ναού, όπως γίνεται και κατά την Ακολουθία των Παθών, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, χωρίς όμως να φέρει επάνω Του το σώμα του Χριστού.
   Μετά το πέρας της δοξολογίας και πριν την έναρξη της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα, σύμφωνα και με το ιδιαίτερο τυπικό της ημέρας, η έξοδος του Σταυρού από το Ιερό Βήμα, τοποθετημένου επάνω σε ειδικά ευτρεπισμένο με λουλούδια, από τις κυρίες της Ενορίας δίσκο, τον οποίο έφερε στα χέρια του ένας εκ των δύο Ιερέων του Ναού, προπορευομένων των ιεροπαίδων και των αναγνωστών, οι οποίοι κρατούσαν τα εξαπτέρυγα και αναμμένες λαμπάδες και των Ιεροψαλτών, οι οποίοι έψαλλαν αργά και μετά μέλους το "άγιος ο Θεός".
   Αμέσως μετά την λιτάνευση Του εντός του Ναού οι Ιερείς τέλεσαν την ύψωση του Τιμίου Σταυρού ψάλλοντας με κατάνυξη το απολυτίκιο "Σώσον Κύριε τον λαόν σου...". Στη συνέχεια, όλοι οι πιστοί πέρασαν με τάξη, για να προσκυνήσουν τον Σταυρό και να λάβουν για ευλογία τα άνθη από τα χέρια των Ιερέων, ενώ ο χορός των Ιεροψαλτών έψαλλε το "Τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν Δέσποτα και την Αγία σου Ανάστασιν δοξάζομεν".   

  
   
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου